Skóra człowieka jest narażona na działanie wielu szkodliwych czynników zewnętrznych takich jak chociażby promieniowanie UV pochodzące ze słońca. Dlatego czasami zdarza się, że na skórze pojawiają się pewne zmiany. Niektóre mogą być zupełnie niegroźne i chwilowe, jednak jest możliwość, że na naszej skórze pojawi się problem, który może oznaczać nieco większe kłopoty. Takim problemem może być łuszczyca. W artykule opiszemy problem, jaki stanowi łuszczyca, dieta jaką należy stosować także zostanie przedstawiona.
Łuszczyca – jak sobie radzić?
Przewlekła choroba, która dotyka skóry człowieka to właśnie łuszczyca. Dieta stosowana na tę chorobę jest bardzo istotna. Choroba wymaga długiego leczenia. Łuszczyca objawia się poprzez czerwone grudki na skórze, które z czasem się powiększają. Na miejscach zmian pojawiają się także łuski. Charakterystycznym objawem tej choroby jest łuszczenie się skóry. Ponadto najczęściej przy łuszczycy chory odczuwa świąd skóry objętej obrzękami.
Przy wszystkich chorobach, które dotykają człowieka, także przy łuszczycy ważna jest odpowiednia dieta. Zazwyczaj samo stosowanie leków, kosmetyków i różnych specyfików na chorobę nie jest w stanie wyleczyć jej szybko i skutecznie. Łuszczyca, a dieta, czy to jest powiązane? To dzięki diecie, która wspomoże nasz organizm i skórę w walce z łuszczycą jesteśmy w stanie szybko pozbyć się tego problemu. Poniżej odpowiadamy między innymi na pytanie: jaka dieta na łuszczycę będzie skuteczna. Warto również stosować odpowiedni szampon na łuszczycę.
Co powinno się jeść w trakcie leczenia, a czego unikać – dieta łuszczycowa
W czasie leczenia łuszczycy ważne jest dobranie odpowiedniej diety. Dieta łuszczycowa to klucz w powrocie do zdrowia. W tym celu warto udać się do dermatologa, który jest w stanie wskazać, które produkty będą odpowiednie dla osoby chorej, a których rzeczy należy unikać.
Dieta przy łuszczycy zawierać powinna:
- Mięso, które cechuje się tym, że po ugotowaniu można w łatwy sposób odseparować je od kości. Mowa tutaj o mięsie z kurczaka, indyka oraz ryb.
- Zielone warzywa, dobrze jest spożywać je w dużych ilościach. Powinny to być przede wszystkim: sałata, szpinak, brokuły.
- Pozostałe warzywa, które dzięki witaminom zawartym w sobie wpływają korzystnie na skórę człowieka. Są to: dynia, seler, marchew.
Łuszczyca-dieta tak wyglądać nie może (czego nie wolno jeść):
- cukier jest produktem, którego zdecydowanie należy unikać.
- pokarmy odwadniające takie jak alkohol, kawa, ostre dania.
- produkty, które powodują zwiększoną produkcję histaminy: jagody, pomidory, truskawki, pomarańcze, ananasy. Histamina powoduje, że wzmaga się swędzenie.
- warzywa takie jak: groch i fasola, gdyż posiadają dużo związków siarki.
- czerwone mięso, czyli takie, które trudno oddzielić od kości. Jest ono bardziej ciężkostrawne.
- Warto pić zieloną herbatę, która oczyszcza organizm i zmniejsza procesy zapalne.
Co jeść żeby łuszczyca nie powróciła?
Jeżeli uda nam się wyleczyć z łuszczycy to ważne jest, aby zrobić wszystko, żeby ta nieprzyjemna choroba już do nas nie powróciła. W tym celu należy stosować dietę, dzięki której ryzyko nawrotu choroby będzie zmniejszone.
- Należy unikać nikotyny, czyli w przypadku palaczy dobrze jest zaprzestać tego nałogu.
- Koniecznie trzeba ograniczyć ilość spożywanego alkoholu, a najlepiej całkiem go odstawić.
- Warto spożywać suplementy diety bogate w witaminy, które wspomagają naszą skórę.
- Należy spożywać duże ilości ryb.
- Trzeba odstawić ostre przyprawy.
- Odstawiamy także czekoladę, kakao, czerwone mięso i tłuszcze zwierzęce.
Dlaczego dieta jest ważna?
Dieta łuszczycowa jest ważna, ponieważ dzięki pokarmom jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi witaminy oraz odpowiednie substancje, które dzięki swoim właściwościom przyczynią się do zwalczenia problemu. Ważne jest dostarczanie do organizmu witaminy A, wapnia, witaminy C aby zwiększyć odporność, gluten, nienasycone kwasy tłuszczowe.
Podsumowanie
Łuszczyca jest popularną chorobą, na którą cierpi mnóstwo ludzi na całym świecie. Na szczęście większość przypadków ma łagodny przebieg. Pamiętajmy, że przy walce z tą chorobą ważne jest stosowanie leków, kosmetyków, a trzon kuracji powinna stanowić dobrze dobrana dieta łuszczycowa, najlepiej skonsultowana z lekarzem.