Smak dania uzależniony jest od wielu czynników. Do najważniejszych należą wysokiej jakości składniki. Wśród nich przyprawy oraz dodatki. Warto postawić na produkty naturalne, pochodzące ze sprawdzonych źródeł. W przypadku każdej zupy niezbędna będzie włoszczyzna. Występuje ona w postaci świeżych warzyw lub w wersji suszonej. Decydując się na drugą opcję, najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie jej samemu, ze sprawdzonych składników, w odpowiednich proporcjach.
Suszona włoszczyzna naturalną przyprawą do każdej zupy i nie tylko
Suszona włoszczyzna jest idealnym zamiennikiem surowych warzyw. Można powiedzieć, że jest nawet lepsza niż niektóre z nich. Warto docenić jej zalety zwłaszcza w sezonie zimowym, kiedy dostęp do świeżych i tanich warzyw jest utrudniony. Pozostałe wówczas w supermarketach pietruszki, marchewki, zwykle pozbawione są smaku i tylko z nazwy przypominają te warzywa.
Do czego można wykorzystać włoszczyznę w wersji suszonej? Z pewnością do wszystkich dań gotowanych. Głownie do zup, ale także sosów i gulaszy. Dzięki suszonej włoszczyźnie rosół, zupa jarzynowa, ogórkowa, zupa krem oraz każda inna zupa, która wymaga przygotowania wywaru, zyskają odpowiedni, typowo domowy smak. Nie jest możliwe osiągnięcie takiego efektu z użyciem gotowej kostki rosołowej. Domowej roboty suszona włoszczyzna dodana do sosu sprawi, że danie zyska odpowiedni smak oraz kolor.
Użycie suszonej włoszczyzny gwarantuje ten sam smak, co w przypadku świeżych warzyw. Dodatkowo pozwala oszczędzić czas i ułatwia dostęp do wysokiej jakości produktów o każdej porze roku. Tego typu przyprawa pozbawiona jest ulepszaczy smaku, konserwantów oraz nadmiernej ilości soli.
Jak zrobić i przechowywać suszoną włoszczyznę?
Przepis na wykonanie suszonej włoszczyzny jest bardzo prosty. Należy zacząć od przygotowania warzyw, których zwykle używamy do przyrządzania zupy. Zwykle są to marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, listki lubczyku oraz, w zależności od upodobań kapusta włoska. Warzywa te należy dokładnie umyć, obrać, a następnie zetrzeć na tarce. Inną opcją jest rozdrobnienie ich w malakserze. Wielkość kawałków uzależniona jest od rodzaju zupy, do której planujemy dodawać mieszankę. W przypadku rosołu lepszym rozwiązaniem będą kawałki warzyw o większych rozmiarach.
W ten sposób przygotowane warzywa układamy w specjalnym naczyniu, najlepiej głębokiej brytfannie i wkładamy do piekarnika. Należy pamiętać, aby rozłożyć je równomiernie i unikać stykania, co pozwoli uniknąć ich sklejania. Kolejnym krokiem jest ustawienie piekarnika. Najlepszą opcją jest włączenie termoobiegu oraz temperatury na około 70 stopni Celsjusza. W nowych wersjach piekarników dostępne są specjalne programy do suszenia. W pierwszym i drugim przypadku suszenie będzie trwało około 4 godzin, w zależności od wielkości kawałków oraz jędrności warzyw.
Po zakończeniu procesu suszenia włoszczyznę pozostawiamy jeszcze przez jakiś czas do całkowitego ostudzenia i odparowania. Więcej wskazówek i odpowiedzi na pytania dotyczące procesu przygotowywania suszonej włoszczyzny znaleźć można tu „Polecamy na portalu ewa-gotuje.pl super wpis poradnikowy Jak przygotować i przechowywać suszoną włoszczyznę?”. Cały proces suszenia zawsze należy zakończyć przesypaniem włoszczyzny do szczelnie zamkniętego słoiczka. Najlepiej, gdy będzie on wykonany w ciemnego szkła.
Tak przygotowana włoszczyzna z pewnością stanie się przyprawą równie popularną jak sól, cukier czy pieprz. Własnoręczne wykonanie sprawia, że produkt zyskuje na wartości. Suszona włoszczyzna w ładnym opakowaniu może służyć do codziennego przygotowywania dań, ale także okazać się elementem dekoracyjnym kuchennego blatu lub pomysłem na upominek dla bliskiej osoby.